Cercetarea, publicată în ultimul număr al jurnalului Biology Letters, a arătat că papagalul măsura aproape un metru şi trăia în urmă cu 19 milioane de ani. S-a estimat că avea o greutate în jur de şapte kilograme şi un cioc imens cu care putea să spargă orice dorea.
„Nu mai există alţi papagali giganţi în lume. Descoperirea unuia este foarte importantă”, a afirmat profesorul Trevor Worthy, paleontolog la Universitatea Flinders din Australia şi autor principal al studiului, citat de BBC.
Paleontologii au numit papagalul „Heracles inexpectatus”, cu referire la dimensiunile şi puterea lui şi la legendarul Hercule din mitologia greacă.
Oasele, despre care s-a crezut iniţial că ar aparţine unui vultur sau unei raţe, au stat pe un raft timp de 11 ani până în acest an când au fost reanalizate de către echipa de paleontologi. Profesorul Worthy a precizat că unul dintre studenţii săi a dat peste oasele papagalului din întâmplare, în laboratorul său, în timpul unui proiect de cercetare.
Având în vedere dimensiunile, cercetătorii afirmă că papagalul nu putea zbura şi cel mai probabil era şi carnivor, pe lângă consumul de nuci şi seminţe, spre deosebire de majoritatea păsărilor din prezent. Cântărind şapte kilograme, pasărea avea, se pare, greutatea unui câine de dimensiuni mici şi era de două ori mai mare decât cel mai mare papagal existent în prezent, specia neo-zeelandeză Kakapo, aflată pe cale de dispariţie. În privinţa înălţimii, pasărea era la mai mult de jumătate din cea a unui om din prezent.
Credit foto: Brian Choo, Flinders University
Deoarece nu avea prădători, paleontologii nu cred că papagalul ar fi fost agresiv.
Descoperirea unei păsări atât de mari nu este ceva neobişnuit în Noua Zeelandă, care a fost casa păsărilor Moa, o specie gigant dispărută, a cărei înălţime putea ajunge la 3,6 metri.
De asemenea, St Bathans, unde au fost descoperite oasele papagalului, este o zonă cunoscută pentru abundenţa fosilelor din Miocen, o perioadă care a început acum circa 23 de milioane de ani şi s-a încheiat în urmă cu 5 milioane de ani.
Profesorul Worthy afirmă că în zonă se excavează de 20 de ani şi anual sunt descoperite rămăşiţele unor noi păsări şi altor animale, adăugând că „nu există nicio îndoială că mai multe specii neaşteptate sunt încă de descoperit”.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Un calamar gigant a fost descoperit de scafandri pe o plajă
Noua Zeelanda Paradisul vazut de sus
Noua Zeelanda a uitat sa isi numeasca propriile insule
O creatură gigantică a eşuat pe o plajă din Noua Zeelandă. ”Este vie!”