Insula Henderson, din Oceanul Pacific, este un atol care s-a format pe fosilele coralilor şi care, din păcate, a ajuns să fie unul dintre locurile în care poluarea cu deşeuri de plastic a atins limite alarmante, notează Phys.com.
Insula Henderson este o insulă nepopulată, dar care are ghinionul de a fi în proximitatea curenţilor oceanici care transportă deşurile de plastic din întreaga lume. „Am găsit deşeuri din toate părţile lumii”, a explicat Jennifer Lavers, o cercetătoare din Australia care a condus o expediţie pe această insulă recent. „Am găsit sticle, cutii, articole de pescuit de peste tot: Germania, Canada, SUA, Chile, Argentina şi lista poate continua”, a mai adăugat ea.
Această insulă adăposteşte un ecosistem variat şi, din această cauză, a fost inclusă de către Naţiunile Unite pe Lista Patrimoniului Mondial în anul 1988. Totuşi, la trei decenii de la această decizie, insula se află într-o stare deplorabilă, devenind casa deşeurilor pe care curenţii le colectează din întreaga lume.
Localizată în mijlocul unui curent circular care se întinde de la coasta estică a Australiei până coastele vestice ale Americii de Sud, Insula Henderson este casa mai multor colonii de păsări care ar trebui să se hrănăească din apele pline de nutrienţi, totuşi, din cauza poluării, viaţa acestora este pusă constant în pericol.
Credit foto: Jennifer Lavers
Jennifer Lavers şi echipa acesteia o demarat o acţiune de colectare a deşeurilor de pe insulă, strângând în jur de şase tone. Totuşi, efortul depus de către aceştia s-a dovedit inutil, atât din cauza faptului că curenţii au adus alte deşeuri în loc, dar şi din cauza faptului că apele insulei sunt infestate cu fragmente de plastic care nu pot fi identificate cu ochiul liber şi care sfârşesc în organismele animalelor.
Citeşte şi: