Topirea gheţarilor sub apă are loc cu o viteză mai mare faţă de ce s-a crezut

31 07. 2019, 09:06

O echipă de la Universitatea Oregon a reuşit să dezvolte o metodă de măsurare a ratei de topire a gheţarilor care are loc sub nivelul mării şi au ajuns la concluzia că modelele care estimau amploarea acestui proces oferă informaţii inexacte, notează Phys.com.

Studiile anterioare care foloseau date cu privire la topirea care are loc sub nivelul mării se bazau pe date obţinute cu ajutorul modelelor teoretice, care măsurau condiţiile de mediu din jurul gheţarilor şi după care extrapolau respectivele cifre.

Pentru a testa aceste modele, echipa de cercetători, formată din oceanografi şi glaciologi, a efectuat o serie de măsurători cu ajutorul unui sonar, de şase ori în august 2016 şi de cinci ori în mai 2017. 

Sonarul le-a permis oamenilor de ştiinţă să construiască o reprezentare a gheţarului studiat, LeConte din Alaska. De asemenea, oamenii de ştiinţă au efectuat o serie de măsurători cu privire la temperatura, salinitatea şi viteza curenţilor de apă din jurul gheţarului. Combinând aceste date, ei au putut să aproximeze cantitatea de gheaţă care s-a topit din gheţar.

Studiul de faţă se concentrează asupra gheţarilor care se află în ultimele etape ale procesului de topire, dar autorii studiului sunt de părere că procedeul lor poate fi adaptat şi celorlalte tipuri de gheţari.

„Nivelul viitor al mării va fi determinat în mare parte de către cantitatea de gheaţă care face parte din calotele glaciare”, explică un membru al echipei. „Noi ne-am concentrat asupra gheţarilor din oceane deoarece acolo au loc cele mai semnificative perioade de topire sau îngheţ”, a adăugat acesta.

Citeşte şi:

Plantarea copacilor poate fi de ajutor împotriva încălzirii globale

Cel mai mare gheţar din Antarctica orientală a început să se topească foarte repede

NASA a măsurat ritmul incredibil în care se topesc gheţarii

Gheţarii se topesc de două-trei ori mai repede decât în secolul trecut