Mucurile de ţigară reprezintă un pericol pentru creşterea plantelor
Un studiu efectuat de către o ehipă de cercetători de la Universitatea Cambridge a ajuns la concluzia că mucurile de ţigară aruncate pe pământ sau în iarbă au efecte negative asupra germinării sau creşterii plantelor din proximitate lor, notează Science Alert.
Cercetătorii au aflat că atunci când sunt aruncate pe jos, mucurile de ţigară pot reduce germinaţia plantelor, încolţirea unei seminţe, cu aproape 10% în cazul ierbii şi cu 27% în cazul trifoiului. De asemenea, mucurile de ţigară aruncate la întâmplare influenţează negativ mărimea pe care aceste plante o pot atinge. Astfel, în prezenţa acestor poluanţi, iarba poate avea un deficit de creştere de 13%, în timp ce trifoiul de 28%.
Anual sunt produse 5,6 miliarde de ţigări cu filtru în întreaga lume, estimează BBC, dintre acestea mucurile a 4,5 miliarde sunt aruncate în mod iresposabil. Pericolul reprezentat de către aceste mucurui de ţigară se datorează acetatului de celuloză, un compus asemănător plasticului care are nevoie de cel puţin un deceniu pentru a se descompune.
Studiul a fost desfăşurat în Cambridge, Regatul Unit, unde oamenii de ştiinţă care au lucrat la acest studiu au studiat diferit locaţii în care mucurile de ţigară erau aruncate pe jos, în unele dintre acestea putând fi identificate chiar şi 128 mucuri de ţigară pe metrul pătrat. Acelaşi studiu nu a găsit o diferenţă importantă din punct de vedere statistic între ţigările care nu au fost aprinse şi mucurile de ţigară în ceea ce priveşte daunele produse plantelor afate în preajma locului unde au fost aruncate.
Din cauza faptului că ţigaretele cu filtru nu oferă nicun beneficiu pentru sănătate în comparaţie cu ţigaretele fără filtru, dar şi din cauza faptului că mucurile reprezintă un poluator tăcut, care este trecut cu vedere, activiştii de mediu au cerut adesea interzicerea utilizării acestora de către industria tutunului.
Citeşte şi: