Au plantele conştiinţă?
Una dintre întrebările pe care publicul şi oamenii de ştiinţă le au atunci când este vorba de plante este cea legată de conştiinţă. Au plantele conşiinţă?
Plecând de la un studiu realizat de către Todd Feinberg şi Jon Mallatt în ceea ce priveşte evoluţia conştiinţei, dr. Lincoln Taiz, profesor emerit al Universităţii California, afirmă că, în mod categoric, plantele nu au conştiinţă, notează Phys.com.
„Feinderberg şi Mallat au concluzionat că doar vertebratele, artopodele şi cefalopodele posedă structura cerebrală care să permită conştiinţa. Si dacă există animale care nu au conştiinţă, atunci putem fi foarte siguri că plantele, care nu au neuroni sau creier, nu prezintă conştiinţă”, a declarat dr. Lincoln Taiz.
Polemica legată de conştiinţa plantelor, de capacitatea acestora de a comunica şi a simţi durere, s-a aflat în dezbatere începând cu anul 2006, atunci când au fost puse bazele neurobiologiei vegetale.
„Cel mai mare pericol al antropomorfizării plantelor în cadrul unui studiu este reprezentat de către reducerea obiectivităţii cercetătorilor”, explică dr. Lincoln Taiz.
În favoarea argumentului legat de absenţa capacităţii plantelor de a fi conştiente, de a putea comunica sau simţi durerea, dr. Lincoln Taiz mai aduce şi următorul amendament: „Am observat că plantele şi animalele au adoptat strategii de evoluţie foarte diferite de-a lungul timpului. Creierul este un organ foarte scump, consumând foarte multă energie, plantele nu au un un avantaj în dezvoltarea unui sistem nervos prea dezvoltat”.
Neourobiologia vegetală îşi concentrează eforturile pe stabilirea unor paralele între semnalele electrice care traversează organismele vegetale şi cele animale.
Citeşte şi: