Home » Natură » ”Puppy eyes” (ochi de căţel) nu este doar o expresie, de fapt reprezintă o adaptare evolutivă a lor

”Puppy eyes” (ochi de căţel) nu este doar o expresie, de fapt reprezintă o adaptare evolutivă a lor

”Puppy eyes” (ochi de căţel) nu este doar o expresie, de fapt reprezintă o adaptare evolutivă a lor
Publicat: 20.06.2019
Faţa de căţel, puppy eyes cum este cunoscută în mod curent în limba engleză, reprezintă o adaptare evolutivă a căţeilor, au descoperit oamenii de ştiinţă.

Mai exact, muşchii pe care câinii îi folosesc pentru a face această figură sunt prezenţi doar la speciile canine, la câinii domestici, notează Science Alert.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că muşchii pe aceştia îi folosesc pentru a face aceste expresii faciale reprezintă o formă de evoluţie prin care câinii domestici s-au adaptat pentru a comunica cu oamenii.

„Descoperirile sugerează că folosrea sprâncenelor pentru a forma expresii faciale de către câini reprezintă un rezultat al preferinţelor inconştiente ale oamenilor atunci când au fost domesticiţi câinii”, explică psihologul Juliane Kaminski de la Universitatea Portsmouth.

„Atunci când câinii folosesc ceea ce numim faţa de căţeluş, pare că creează în oameni nevoia de a acorda atenţie căţeilor. Această atenţie pe care unii câini o primesc ar fi putut reprezenta un avantaj pentru acei câini care puteau să facă asta şi să conducă spre transmiterea predilectă a genelor pentru respectivii muşchi viitoarelor generaţii”, a mai explicat psihologul.

Juliane Kaminski a mai lucrat în acest domeniu şi, în trecut, a demonstrat faptul că câinii folosesc expresii faciale pentru a comunica cu oamenii, mai ales atunci când atenţia oamenilor se îndreaptă direct spre ei.

În acest studiu, au fost comparaţi câinii domestici, Canis Familiaris, cu lupii, Canis Lupus, pentru a vedea modul în care muşchii faciali ai acestora funcţionează. Dat fiind faptul că câinii domestici şi lupii au evoluat dintr-un strămoş comun, cercetătorii au ajuns la concluzia că astfel ar putea identifica modul în care 33.000 de ani de domesticire au afectat evoluţia câinilor.

Anatomia muşchilor faciali evoluează într-un ritm foarte lent. Din acest motiv, prezenţa muşchilor faciali care detemină expresiile particulare ale câinilor şi evoluţia acestora într-un interval relativ scurt spune foarte multe despre interacţiunea dintre specia noastră şi câini.

Citeşte şi:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase