Plantele autohtone fac mai puţin faţă încălzirii globale comparativ cu plantele naturalizate
Un studiu condus de către cercetătorii de la Michigan State University a ajuns la concluzia că, din cauza creşterii temperaturilor medii, sunt afectate în mod diferit speciile de plante native şi cele naturalizate, notează Phys.com.
Într-un studiu publicat în ultimul număr din Ecology Letter, s-a ajuns la concluzia că ciclurile de viaţă ale plantelor sunt influenţate într-o mare măsură de către temperatura mediului înconjurător. „Ciclul de viaţă al plantelor este crucial pentru supravieţuirea speciilor”, explică Jen Lau, conferenţiar universitar de la Universitatea Bloomington.
Cercetările făcute de către oamenii de ştiinţă sugerează că speciile care sunt naturalizate într-o anumită regiune au o şansă mai mare de a se adapta la condiţiile de mediu şi de a-şi modifica perioada de înflorire în comparaţie cu plantele native. Iar aceste mici diferenţe care se acutizează de-a lungul timpului pot conduce spre transformări ale florei unei regiuni.
„Am aflat că speciile de plante non-native au o răspândire geografică mai mare, sugerând că un proces de înflorire mai timpuriu ajută la o mai mare întindere geografică a acestora”, explică Meredith Zettlemoyer, doctorandă a Michigan State University.
„Speciile de pe întreaga suprafaţă a planetei ne arată că schimbările climatice le afectează şi pe ele”, explică dr Lou. „Perioadele de înflorire care se decalează reprezintă un semn că plantele încep să adopte noi strategii pentru a face faţă faţă la schimbările climatice. Poate că speciile native care nu au reuşit să se adapteze acestor decalări ale perioadelor de înflorire e posibil să folosească alte strategii pentru a supravieţui, însă, dacă nu au dezvoltat sau nu vor dezvolta în scurt timp strategii care să le ajute, atunci se află în pericol de extincţie”, adaugă dr. Lou.
Citeşte şi: