În adâncurile Mării Nordului, o echipă de cercetători a descoperit urmele fosilizate ale unei păduri acoperite de către apele mării. Cei care au lucrat la acest proiect sunt de părere că ar putea identifica urmele unor aşezări de vânători-culegători, notează Live Science.
În timpul expediţii care s-a întins de-a lungul a 11 zile, oamenii de ştiinţă au recoltat diferite mostre de pe fundul mării, din regiunea Doggerland, despre care se ştie că a fost scufundată în ceea ce am putea numi trecutul geologic recent.
„Suntem absolut siguri că suntem foarte aproape de a descoperi o aşezare umană”, explică Vincent Gaffney de la Universtitatea Bradford din Marea Britanie şi unul dintre iniţiatorii proiectului. „Numărul de artefacte istorice din regiune sugerează că trebuie să exste ceva prin apropiere”, a adăugat acesta.
„Am identificat zonele în care surprafeţele de uscat din timpul Mezoliticului sunt aproape de suprafaţa fundului mării”, a mai declarat profesorul Gaffney.
Oamenii de ştiinţă au deja în plan să se întoarcă şi să îşi continue cercetările asupra zonei studiate în această vară. De data aceasta, ei au de gând să aducă echipamente mai mari şi mai puternice care să le permită să adune mai multe mostre de pe fundul mării.
Doggerland este o regiune care în trecut se întindea între actualele coaste ale Angliei şi ale Europei. Odată cu sfârşitul ultimei epoci glaciare, zona a fost acoperită de păduri şi ulterior populată de către diferite specii de animale şi de unele comunităţi de vânători-culegători. Iar în urmă cu 8.000 de ani s-a scufundat sub apele Mării Nordului, transformând actualul Arhipelag Britanic în insule.
Citeşte şi:
„Atlantida Nordului”, ţinutul care s-a scufundat acum peste 8.000 de ani, în urma unui tsunami
Bijuteriile din Epoca de Piatră, vechi de peste 100.000 de ani, fascinează şi astăzi