Nava Rainbow Warrior a ajuns miercuri în Portul Constanţa. Vasul călătoreşte, de obicei, pe oceanele şi mările Terrei pentru proiecte ştiinţifice sau pentru a protesta împotriva marilor poluatori, potrivit Mediafax.
Rainbow Warrior este şi una dintre cele mai „verzi” nave din lume: foloseşte preponderent velele pentru deplasare, nu deversează deşeuri în mare, iar materialele folosite pentru construirea sa au fost alese doar din surse ce respectă normele etice ale Greenpeace.
Mesajul Rainbow Warrior pentru România este stop cărbune, folosiţi energie curată!
„Ne dorim un plan curajos din partea statului român pentru reducerea utilizării combustibililor fosili. Mai multe ţări membre ale UE au stabilit deja un traseu pentru eliminarea cărbunelui din sectorul energetic. România, din contră, sprijină acest sector foarte poluant pentru planetă şi sănătatea oamenilor, permiţând funcţionarea termocentralelor care nu respectă normele europene. Termenul ferm solicitat de noi pentru închiderea producţiei de energie pe cărbune este 2030”, a precizat, într-un comunicat de presă, Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.
Constanţa e prima oprire dintr-un tur european de 5 luni, care promovează producerea energiei din surse curate.
Nava a mai ancorat în Portul Constanţa în anul 2014. De această dată, va rămâne în România timp de cinci zile, între 29 mai şi 2 iunie, perioadă în care vor fi organizate diferite evenimente, cu acces gratuit pentru public, la bord şi în port.
Şi povestea vasului este impresionantă. Primul Rainbow Warrior a fost scufundat prin detonare de către serviciile secrete franceze (DGSE) în timp ce protesta împotriva testelor nucleare, în Noua Zeelandă, în 1985, eveniment ce a declanşat un scandal diplomatic internaţional.