Un studiu iniţiat de savanţii de la King’s College din Londra şi Universitatea din Suffolk a testat măsura în care sunt expunse vieţuitoarele subacvatice din râurile britanice diferiţilor agenţi poluanţi în 15 zone diferite ale comitatului Suffolk, din estul Angliei.
Savanţii au avut surpriza să descopere urme de droguri în mostrele recoltate din zonele rurale. În toate mostrele testate au găsit cocaină. O bună parte dintre mostre au prezentat şi urme de ketamină.
„Ne-am fi aşteptat să găsim acest gen de substanţe în mostre adunate din zonele urbane ca Londra dar nu în localităţi de la ţară”, a arătat într-o declaraţie de presă doctorul Leon Barron de la King’s College, expert în medicină legală.
Cercetătorii au găsit şi urme de pesticide care sunt interzise de multă vreme în Marea Britanie şi au recunoscut că provenienţa substanţelor nu este deloc clară.
Cercetătorii explică şi că în vreme ce publicul, atunci când este vorba despre sănătatea mediului, este preocupat de microparticule de plastic şi de schimbările climatice, mai sunt şi alte probleme la care ar trebui să fim atenţi.
„Impactul poluării chimice «invizibile» asupra vieţii sălbatice ar trebui să fie mai mult în atenţia britanicilor pentru că legislaţia poate să fie influenţată de studii ca acesta”, a spus Nic Bury, profesor specializat în domenii ca toxicologie acvatică, fiziologia stresului şi monitorizarea mediului la Universitatea din Suffolk.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Environment International.