Cyril Grueter, coautorul studiului, a precizat că primatele mascul trăiesc în medii foarte competitive unde toţi vor acelaşi lucru: să se reproducă. „Dar nu toate au ceea ce doresc. Deci cum au succes? Ei bine, următoarea opţiune după luptat pur şi simplu, este să producă aşa-zisele ‘embleme de statut’, ornamente care ies în evidenţă pentru a-i ajuta pe purtători să aibă un acces mai bun la femele prin intimidarea altor masculi”, a precizat acesta.
Studiul, publicat pe 10 aprilie în Proceedings of the Royal Society B, a investigat relaţiile dintre diferiţii indicatori ai virilităţii masculine.
Grueter a precizat că unele primate au testiculele de dimensiunea unor mingi de tenis în timp ce altele abia depăşeau dimensiunea unei boabe de piper, scrie Phys.
„Am găsit acelaşi lucru cu ornamentarea: unele specii aveau îmbrăcăminte bombastică precum bărbi, coame şi mai multe nuanţe de culoare pe blană. Altele erau monotone şi mediocre”, a precizat Grueter.
Echipa internaţională de cercetători a compilat date de la mai mult de 100 de specii inclusiv oamenii şi au demonstrat pentru prima dată că ornamentele înseamnă o dimensiune mai mică a testiculelor şi a unei producţii mai mici de spermă. Altfel spus, cei mai arătoşi au şi testiculele cele mai mici.
„Descoperirea arată clar că poţi arăta bine sau că poţi fi dotat bine, dar este greu să fii amândouă”, a adăugat cercetătorul. Savanţii suspectează că unul dintre motive poate fi că amândouă ar consuma prea multă energie.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Islandezii au produs berea cu aromă de testicule de balenă
De ce bărbaţii au penisuri mari dar testicule mici?
De ce loviturile în testicule provoacă dureri abdominale?
Tot ce trebuie să ştii despre sistemul reproducător: funcţii şi afecţiuni