Prin evaluarea vârstei şi stabilităţii rocilor, cercetătorii au determinat că cel mai mare cutremur care a lovit zona în ultimii 1.300 de ani nu a fost foarte puternic, neavând o magnitudine mai mare de 5 pe scara Richter, scrie Live Science.
„Dacă are loc un cutremur puternic în apropiere, cel mai probabil se vor rupe sau prăbuşi”, au scris cercetătorii într-un abstract prezentat la simpozionul organizat în Viena de European Geosciences Union.
De asemenea, aceste roci indică faptul că o parte din sistemul de falii DST (Dead Sea Transform) nu a trecut printr-un cutremur mai mare de 6,5 – 7 pe scara Richter în perioada studiată.
„Rezultatele sugerează că evenimentele seismice care au avut loc în timpul existenţei acestor roci aflate într-un echilibru precar nu au fost atât de puternice cât se considera anterior”, au mai scris savanţii în prezentare.
Studierea unor astfel de roci nu este un concpet nou. „Metodologia s-a dovedit eficientă în evaluarea magnitudinii maxime a faliilor şi a sistemelor de falii din lume”, au mai declarat savanţii.
După ce au analizat mai multe fotografii cu roci echilibrate, cercetătorii au identificat cele mai bune formaţiuni pentru studiul lor. În total, savanţii au studiat circa 80 de roci din calcar şi coloane între anii 2015 şi 2018, cele mai înalte măsurând 40 de metri.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ghid de supravieţuire: Ce este de făcut în cazul unui cutremur?
Cutremurele ar putea fi prezise cu o săptămână înainte de producere