Priveşte cum marii rechini albi vânează în pădurile din adâncuri! Au fost înregistraţi pentru prima dată

09 04. 2019, 08:42
Oamenii de ştiinţă au ataşat camere cu senzori de mişcare pe aripioarele lor dorsale ale unor rechini albi mari pentru a studia abilităţile lor de a se strecura prin desişurile marine.
 
Anterior se credea că rechinii albi aşteptau la marginea acestor păduri pentru a prinde prada deoarece se considera că aceştia erau prea mari pentru a intra în ele. 
 
Filmările colectate de la opt rechini de pe coastele Africii de Sud, monitorizaţi de o echipă mixtă de la Universitatea Murdoch (din Australia), Monterey Bay Aquarium şi Universitatea Stanford (ambele din California, SUA), arată că aceştia sunt capabili să înoate prin canale strânse şi să treacă printre tulpini şi frunze mari. 
 
Oliver Jewell, doctorand la Univestitatea Murdoch, afirmă că un astfel de comportament nu a mai fost înregistrat până acum de nicio cameră video. 
 
„Filmul pe care l-am înregistrat ne oferă o nouă perspectivă asupra acestei specii. Vedem cum interacţionează cu mediul înconjurător în timp real şi că sunt capabili să facă nişte schimbări destul de spectaculoase la 180 de grade în pădurea de kelp (alge marine de culoare brună n.r.)”, a afirmat Jewell, pe site-ul universităţii sale, precizând că în trecut nu au putut să monitorizeze rechinii dincolo de marginea acestor păduri.

Modul în care prădătorii se descurcă în acest habitat marin îi ajută pe specialişti să înţeleagă mai bine comportamentul acestor giganţi oceanici.
 
Câteva foci au fost, de asemenea, filmate de camerele de pe aripioarele rechinilor, în pădurea de kelp din Rezervaţia Marină din Insula Dyer. Înregistrările arată tehincile acestor foci de a se apăra de prădători, una fiind de a sufla bule ca răspuns la prezenţa rechinului.
 
În cele 28 de ore de filmare nu s-a înregistrat niciun fel de ucidere în pădurea de kelp, ceea ce susţine ideea că acest kelp oferă un refugiu pentru foci. 
 
Jewell afirmă că acest comportament se regăseşte probabil şi la rechinii care patrulează pădurile de kelp de pe coastele Californiei şi Australiei de Sud, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru.
 
Cercetătorii speră ca aceste camere pe care le-au folosit în premieră în studiu şi care sunt capabile să filmeze la o adâncime de 1500 m să fie folosite în noi studii asupra comportamentului misterios al rechinilor, în largul oceanului, unde ei se scufundă în mod repetat la adâncimi mari. 
 
Studiul care însoţeşte filmarea a fost publicat recent în revista Biology Letters.