Iniţiativa legislativă modifică definiţia vânătorii în Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, astfel: „vânătoare – acţiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca scop capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, aflate în stare de libertate, inclusiv capturarea autorizată a exemplarelor din speciile de interes cinegetic în scop ştiinţific, urmată de eliberarea acestora; nu constituie acţiune de vânătoare îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora sau imobilizarea animalelor a căror viaţă ori integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenţii umane realizate cu orice mijloace legale de protecţie şi imobilizare, de către personalul militar autorizat al Jandarmeriei Române în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi nici uciderea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor, de către personalul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, în intravilanul localităţilor, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu şi de către vânători şi personalul gestionarilor fondurilor cinegetice, în extravilanul localităţilor”.
De asemenea, poriectul legislativ de modificare mai prevede acordarea de despăgubiri pentru daunele produse de către fauna din fondul cinegetic culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice.
„Pentru situaţiile în care gestionarul şi-a realizat cota de recoltă pe sezonul încheiat, a asigurat hrana complementară, apa după caz, şi a efectuat 3 acţiuni de îndepărtare a faunei cinegetice la solictarea utilizatorului terenului agricol, iar proprietarul a recoltat cultura agricolă până pe 15 decembrie a anului în curs, cu excepţia pachetelor de agro-mediu, despăgubirile pentru apagubele produse de exemplare din speciile de faună cinegetică curpinse în anexa nr. 1, se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, prin structurile teritoriale de specialitate, din bugetul aprobat cu această destinaţie”, mai arată proiectului legislativ.
Totodată, acesta mai prevede că despăgubirile pentru daunele produse de fauna fondului cinegetic din anexa numărul 2, printre care ursul şi lupul, sunt suportate de Ministerul Mediului.
„Constatarea pagubelor, evaluarea acestora şi stabilirea răspunderii civile se realizează de către comisia de constatatare în termen de maximum 72 de ore de la depunerea cererii scrise de către persoana păgubită, la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs paguba şi/sau dauna. Plăţile despăgubirilor de către benficiari se fac în termen de maximum 30 de zile de la emiterea deciziei de plată de către conducătorul structurilor teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare sau ale autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, în funcţie de domeniul de competenţă. Decizia de plată se emite în 4 termen de maximum 10 zile lucrătoare de la constatatea pagubelor şi/sau daunelor”, mai arată proiectul de act normativ.
Conform proiectului de lege, în cazul atacurilor de urs sau lup, printre alte animale, soldate cu rănirea sau decesul unei persoane, vor fi acordate despăgubiri victimei sau familiei acesteia pentru costurile de spitalizare, cheltuieli de înmormântare veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, de la momentul producerii incidentului.
De asemenea victimele ar urma să primească şi daune morale, proporţionale cu zilele de inactivitate raportate la salariu sau echivalentul salariului minim lunar pentru perioada afectată, dacă persoana nu este salariată. În cazul decesului victimei, se vor acorda sume compensatorii pentru familia acesteia, reprezentând echgivalentul unui salariu minim pe economie până la vârsta pensionării, potrivit proiectului legislativ.
În cazul în care o persoană suferă un accident de circulaţie în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic despăgubirile vor fi suportate de administratorul drumului, dacă nu sunt montate indicatoare „atenţie animale”, mai notează iniţiatorii.
Iniţiatorii acestui proiect de lege, înregistrat în procedură de urgenţă, joi, la Senat, sunt: Arcan Emilia – senator PSD; Avram Nicolae – senator PSD; Stan Ioan – senator PSD; Trufin Lucian – senator PSD; Calotă Florică Ică – deputat ALDE; Ciocan Dan – deputat PSD; Dîrzu Ioan – deputat PSD; Iftimie Neculai – deputat PSD; Neaţă Eugen – deputat PSD; Niţă Nicu – deputat PSD; Păle Dănuţ – deputat PSD; Petcu Toma-Florin – deputat ALDE; Roman Ioan Sorin – deputat PSD; Şerban Ciprian-Constantin – deputat PSD; Stănescu Alexandru – deputat PSD; Tabugan Ion – deputat ALDE; Terea Ioan – deputat PSD; Vrăjitoru Sorinel-Marian – deputat PSD.
Camera Deputaţilor este for decizional.