Descoperire incredibilă pe fundul Marii Găuri Albastre din Belize
Scanările realizate cu sonarul arată că gaura are un diametru de 300 de metri şi aproximativ 125 de metri adâncime. Misiunea demarată pe o perioadă de trei săptămâni le-a permis cercetătorilor să colecteze date suficiente pentru generarea unei imagini 3D şi a altor imagini nemaivăzute până acum cu adâncimile gropii.
În zonă, cercetătorii au identificat stalactite şi un „cimitir” creat de miile de creaturi ce au căzut în interiorul gropii. Conform Mail Online, zona deţine şi o cantitate mare de sulfat de hidrogen, un gaz mirositor, incolor, toxic, inflamabil şi extrem de coroziv. De asemenea, fundul găurii este complet lipsit de oxigen
Expediţia finanţată de către Richard Branson, CEO-ul companiei Virgin, a fost efectuată cu ajutorul unui submarin la bordul căruia s-au aflat trei cercetători. „Marea Gaură Albastră este o peşteră prăbuşită, plină de stalactite şi cu pereţii alcătuiţi din straturi de calcar şi carbonat de calciu”, a afirmat Erika Bergman, oceanograf şi pilot al misiunii.
În afară de stratul toxic de sulfat de hidrogen, echipa a mai descoperit la baza găurii şi urme ale poluării realizate de om, precum sticle din plastic.
Marea Gaură Albastră s-a aflat în urmă cu mult timp pe uscat, ea ajungând sub ape acum 10.000 de ani la sfârşitul ultimei Ere Glaciare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Marea Gaură Albastră, cel mai impresionant loc pentru scufundări – FOTO
Descoperire alarmantă exploratorilor pe fundul Marii Găuri Albastre din Belize
Misterul Găurii Albastre din Marea Caraibelor. Ce au descoperit aici cercetătorii?
Oamenii de ştiinţă au rezolvat unul dintre cele mai mari mistere despre rechinul-balenă