Papagalii pot trece, cu succes, teste de inteligenţă clasice
This browser does not support the video element.
Studiul clasic utilizează testul celor două pahare. Practic, o recompensă este ascunsă într-unul dintre cele două pahare, subiecţilor le este arătat apoi că unul dintre pahare este gol, iar cei ce reuşesc să aleagă recipientul cu recompensa sunt consideraţi capabili de realizarea unui proces numit „interferenţă prin excludere”.
Copiii, chiar şi cei cu vârstă de 17 luni, şi animalele din diferite specii sunt considerate capabile de acest proces, susţin specialiştii. „Este în mare parte vorba doar despre logică”, a declarat Irene Pepperberg, psiholog din cadrul Universităţii Harvard. „În sălbăticie, speciile non-umane trebuie să realizeze astfel de decizii ori de câte ori caută hrană sau văd alte creaturi că se hrănesc într-o anumită zonă”, a explicat ea.
Specialiştii din cadrul studiului susţin că testul nu este cel mai eficient în cazul oamenilor. Ei consideră că pentru obţinerea unor rezultate clare ale abilităţii de interferenţă prin excludere ar trebui utilizate trei sau chiar patru recipiente. În astfel de teste, în care au fost utilizate mai mult de două recipiente, copiii mai mici de 2 ani şi jumătate şi primatele nu au reuşit să rezolve sarcina, scrie Phys.
În ambele teste, atât cel cu trei, cât şi cel cu patru recipiente, papagalul gri african, Griffin, a reuşit să îndeplinească sarcina. Pentru a se asigura că pasărea nu a învăţat să aleagă recipientul de lângă cel prezentat ca fiind gol, specialiştii au adăugat o serie de teste pentru a verfica această posibilitate.
„Practic, l-am forţat să parieze”, a declarat Pepperberg. „În cazul unui mic procent din teste, nu am pus nicio recompensă pe o anumită parte din pahare şi i-am arătat paharul gol de pe o parte. Aşadar, pentru a obţine recompensa, papagalul a înţeles noul sistem. Deşi nu i-a plăcut noul test, papagalul l-a trecut cu brio”, a explicat Pepperberg.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Inteligenţa nu e suficientă pentru testele de IQ. E nevoie şi de motivaţie!