În cadrul studiului, cercetătorii au analizat peştele din specia Chaenocephalus aceratus. Creatura regăsită în apele Antarcticii nu deţine globule roşii funcţionale, ce sunt în mod normal responsabile pentru transportarea oxigenului în corp. Specia este singura cunoscută ce deţine această trăsătură.
Pentru a comspensa acest lucru, specia deţine o inimă uriaşă, un sistem vascular îmbunătăţit şi produce glicoproteine ce reduc temperatura internă de îngheţ. În prezent, specialiştii au analizat genomul peştelui pentru a descoperi cum au evoluat aceste caracteristici, scrie Science Alert.
În momentul în care temperaturile din Antarctica ajungeau la -1,9 grade Celsius, acum 10-14 milioane de ani, notothenioidele au început să se diversifice şi să producă substanţa ce le face tolerante la frig. „Rezultatele noastre arată că genele implicate în protecţia, inclusiv cele ce produc glicoproteine, sunt foarte extinse în genomul peştelui”, au notat specialiştii în studiu.
„De asemenea, genele ce produc enzime care ajută la controlarea stării de redox celular sunt extinse, probabil ca o adaptare la concentraţia crescută de oxigen din apele reci ale Antarcticii”, au mai scris specialiştii în studiu.
Analizele au mai arătat că unele dintre genele ce reglează ritmul circadian nu mai sunt prezente la peştii din specia Chaenocephalus aceratus. Acest fapt sugerează că ciclul de zi-noapte din Antarctica limitează utilitatea acestor funcţii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Aceste peşte s-a camuflat atât de bine încât este aproape invizibil – VIDEO
Descoperire spectuloasă. Acest peşte este unic în lume
Un peşte mic intră în lista scurtă şi specială a animalelor care au conştiinţă de sine