Cercetătorii au îmbrăcat caii în costume pentru a afla de ce au zebrele dungi
Rezultatele studiului arată că dungile de pe blana zebrei le ajută să scape de muşte. Ideea nu este nouă, însă specialiştii nu au aflat cu siguranţă care este mecanismul ce se află la baza fenomenului.
În cadrul noului studiu, cercetătorii au descoperit că muştele se aşază pe cai de trei ori mai frecvent decât pe zebre, deoarece dungile derutează insectele şi le diminuează capacitatea de a-şi controla zborul, scrie Science Alert.
Echipa a observat timp de câteva ore atât caii, cât şi zebrele, pentru a înregistra numărul de muşte ce s-au aşezat pe fiecare animal. Pentru a fi siguri că mirosul zebrei sau mişcările sale nu sunt factorii ce ţin la distanţă muştele, cercetătorii au decis să îmbrace caii cu materiale ce conţineau modelul dungat al zebrei. De asemenea, au înregistrat şi videoclipuri cu mişcările din jurul cailor şi zebrelor pentru a fi analizate în detaliu.
În cazul cailor deghizaţi în zebre, muştele nu au reuşit să se aşeze pe zonele unde exista materialul dungat, dar, în mod straniu, s-au aşezat pe capul animalului ce nu era acoperit de material. De asemenea, atunci când muştele reuşeau să se aşeze cu succes pe animal, ele nu rezistau mult timp şi nu puteau să consume sângele animalului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un măgar dintr-o grădină zoologică din Egipt a fost pictat pentru a semăna cu o zebră
Povestea cailor huţuli: singura rasă de cai autentic românească