Aceşti arbori au recrescut în zone folosite anterior pentru agricultură sau au fost arse, iar vârsta lor mică este unul dintre principalele motive pentru capacitatea ridicată de acumulare a carbonului, scrie Phys.
Pădurile sunt cunoscute pentru rolul lor de depozite de carbon – ecosisteme capabile să stocheze cantităţi mari de dioxid de carbon – dar pădurile tropicale dense, aproape de ecuator, au fost considerate cele mai importante în acest sens.
Cercetătorii de la Universitatea Birmingham au realizat noi analize ale biosferei globale, folosind o combinaţie de date şi modelări computerizate într-un nou studiu publicat în PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). Folosind date ale vârstelor pădurilor, au putut arăta cantitatea de carbon asimilată între 2001 şi 2010 de către pădurile bătrâne.
Au comparat aceste rezultate cu cele ale pădurilor tinere, aflându-se că acestea din urmă sunt mai capabile pentru asimilarea carbonului. Cercetătorii au descoperit că efectul nu se datorează numai fertilizării anterioare, unde terenurile au fost folosite pentru culturi agricole, ci şi vârstei – efectul tinereţii a însemnat circa 25% din capacitatea de absorbţie a pădurilor.
De asemenea, aceste păduri nu au fost situate la tropice, ci la latitudini cu climă mai temperată. Aceste păduri includ, spre exemplu, zone din statele coastei de est a SUA, unde coloniştii au construit ferme pe care le-au abandonat pentru a migra spre vest în secolul al XIX-lea. Terenul abandonat a devenit parte din fondul forestier al Statelor Unite, alături de alte regiuni abandonate în anii ’30.
Alte reîmpăduriri importante includ pădurile din nordul extrem din Canada, Europa şi Rusia. „Este important să ştim bine unde şi de ce au loc aceste asimilări de carbon, pentru că acest lucru ne ajută să luăm decizii mai bune şi mai informate cu privire la administrarea pădurilor”, a precizat Tom Pugh, unul dintre membrii echipei de cercetare.
Studiul subliniază importanţa pădurilor în zonele temperate pentru reducerea schimbărilor climatice, arătând de asemenea cât carbon pot asimila aceste păduri noi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Unde este cea mai bătrână pădure din România?
Pădurile neobişnuite ale lumii – FOTO
Un studiu ajunge la o concluzie alarmantă: pădurile tropicale emit mai mult carbon decât oxigen