Ninge ca în poveşti?! Nu prea. O regiune din Siberia se confruntă cu zăpadă neagră şi toxică
This browser does not support the video element.
Zăpada este contaminată cu praf de cărbune care a fost eliberat în atmosferă în urma exploatării de la suprafaţă şi de la fabricile din regiune. Un oficial al unei centrale cu cărbune a spus că unul dintre filtrele care trebuia să împiedice praful să iasă s-a defectat. Totuşi, zăpada neagră şi toxică pare să fie un fenomen regulat în regiune şi nu este legat neapărat de o singură sursă, scrie Live Science.
„Este mai greu să găseşti zăpadă albă decât zăpadă neagră în timpul iernii”, a precizat Vladimir Silvyak, un membru al ONG-ului Ecodefense. „Mereu există mult praf de la cărbune în aer. Când zăpada cade, devine vizibil. Nu îl poţi vedea în restul anului, dar este acolo”, a adăugat acesta.
Bazinul Kuzneţk este unul dintre cele mai mari câmpuri miniere de exploatare a cărbunelui din lume, întinzându-se pe circa 26.000 de kilometri pătraţi în sudul Siberiei. Un studiu din 2015 de la Ecodefense a arătat că cetăţenii din această regiune au o speranţă de viaţă cu 3-4 ani mai mică decât media naţională a Rusiei şi au un risc dublat de apariţie a tuberculozei şi a tulburărilor mintale în perioada copilăriei.
Zăpada neagră este o trăsătură frecvent întâlnită în regiune, iar eforturile de diminuare a cantităţii de toxine din atmosferă au lipsit.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Era cărbunelui se apropie de sfârşit. China renunţă la 103 centrale termoelectrice
Anul în care Germania va renunţa definitiv la centralele electrice pe bază de cărbune