Noua descoperire vine în opoziţie cu paradigma care spune că doar apa oceanică reglează cantitatea de dioxid de carbon în atmosferă în timpul ciclurilor glaciare. Noul studiu arată că procesele geologice pot afecta ciclul de carbon, ducând la schimbări climatice, scrie Phys.
Studiul a fost realizat de o echipă internaţională de cercetători şi a fost publicat recent în jurnalul Environmental Research Letters.
„Am folosit trecutul pentru a anticipa viitorul”, a precizat Lowell Stott, conducătorul studiului de la University of Southern California. „Ştim că există rezervoare vaste de gaze de carbon pe fundul oceanelor. Ştim că atunci când au fost tulburate în timpul Pleistocenului, au încălzit planeta”, a adăugat savantul.
„Trebuie să ştim dacă aceste rezervoare cu carbon pot fi destabilizate din nou. Este un hazard pe care trebuie să-l luăm în considerare”, a mai precizat Stott.
Aceste rezervoare pot sta mult timp netulburate, dar noul studiu a arătat că pot fi vulnerabile dacă apa oceanului se încălzeşte. Savanţii au găsit dovezi conform cărora sistemele hidrotermale au eliberat gaze cu efect de seră în ocean şi atmosferă la sfârşitul ultimei ere glaciare, chiar atunci când oceanele începuseră să se încălzească. Au măsurat acumularea în creştere a metalelor hidrotermale în sedimentele marine străvechi. Apoi au corelat intervalele de glaciaţiune cu variaţiile în dioxidul de carbon atmosferic cu diferenţele de vârstă ale microorganismelor marine. Astfel, au găsit de patru ori mai mult zinc în fosilele de foraminifere, un indiciu clar al creşterii activităţii hidrotermale.
„Acest studiu arată că ne-a lipsit o componentă critică a cantităţii de carbon marin. Ne arată că aceste rezervoare geologice pot elibera cantităţi mari de carbon din oceane. Lucrarea noastră spune că acest proces s-a întâmplat în trecut şi se poate întâmpla din nou”, a conchis Stott.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Clima din deşertul Sahara se transformă o dată la 20.000 de ani
Schimbările climatice vor duce la modificarea culorii oceanelor
Furtunile extreme ar putea fi tot mai frecvente din cauza încălzirii oceanelor