Anul 2018 a fost al patrulea cel mai cald an înregistrat, iar previziunile sunt chiar mai sumbre
Datele celor două agenţii arată că temperaturile atmosferice globale din 2018 au fost în medie cu 0,79 de grade Celsius mai mari decât media temperaturilor din secolul XX de 13,9 grade Celsius, scrie Science News.
Tendinţa de încălzire, care a început la mijlocul anilor ’70, „seamănă foarte mult cu urcarea cu un lift”, a precizat Deke Arndt, care conduce un departament al NOAA din Asheville, Carolina de Nord.
Pentru o bună parte din Emisfera Sudică, 2018 a fost un record al temperaturilor maxime medii pentru al doilea an la rând. Unele regiuni din Emisfera Nordică au înregistrat cele mai mari temperaturi medii, inclusiv părţi din Europa, Orientul Mijlociu şi vestul Pacificului. În zona arctică, temperaturile au continuat să crească mai repede decât creşterea globală a temperaturii.
De asemenea, schimbările climatice aduc precipitaţii mai abundente. O atmosferă mai caldă are un conţinut mai ridicat de vapori de apă, care poate duce şi la secete prelungite.
„Tendinţele pe termen lung sunt extrem de robuste, iar înţelegerea noastră cu privire la motivul apariţiei acestora este de asemenea foarte robust: creşterea cantităţii de gaze cu efect de seră”, a adăugat Gavin Schmidt, director la Goddard Institute for Space Studies din cadrul NASA.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Constatare dramatică: Schimbările climatice au ajuns, în unele zone, la un punct fără întoarcere
Graniţa climatică ce divide Statele Unite ale Americii a început să-şi schimbe poziţia