Furtunile extreme ar putea fi tot mai frecvente din cauza încălzirii oceanelor
Echipa din cadrul studiului, condusă de Hartmut Aumann, cercetător NASA, a analizat datele colectate pe parcursul a 15 ani de către instrumentul Atmospheric Infrared Sounder (AIRS) pentru a identifica relaţia dintre temperatura medie de la suprafaţă, a mărilor şi oaceanelor, şi apariţia furtunilor puternice.
Specialiştii au descoperit că furtunile extreme – cele în care sunt produşi peste trei milimetri de precipitaţii pe oră pe o suprafaţă 25 kilometri – se formează atunci când temperatura de la suprafaţa oceanelor este mai mare de 28 grade Celsius. De asemenea, specialiştii au determinat că se produc cu 21% mai multe furtuni atunci când este înregistrată o creştere a temperaturii de la suprafaţa oceanelor cu 1 grad Celsius, anual, informează NASA.
Uragan observat de instrumentul AIRS. Credits: NASA/JPL-Caltech
„Informaţiile noastre furnizează primele estimări cantitative ale modului în care frecvenţa futunilor va creşte ca urmare a temperaturii oceanelor”, a declarat Aumann.
Conform modelelor climatice din prezent, o creştere constantă a dioxidului de carbon din atmosferă (1% pe an) înseamnă că temperatura de la suprafaţa oceanelor din zonele tropicale ar putea creşte cu 2,7 grade Celsius, până la sfârşitul secolului.
Concluziile studiului arată că o astfel de modificare a temperaturii oceanelor va duce la o creştere a frecvenţei furtunilor extreme cu 60% până la sfârşitul secolului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ce s-ar putea întâmpla cu Pământul dacă ar fi lovit de o furtună solară masivă
Cat de infricosatoare poate fi o furtuna? (VIDEO)
Ce trebuie să faci în caz de furtună puternică
Cercetătorii au declanşat, în premieră, activitate electrică în nori cu ajutorul laserelor