În timp ce vederea colorată a omului se bazează pe trei culori primare: roşu, verde şi albastru, păsările pot vedea şi în lumină ultravioletă, relatează Daily Mail.
Acest mod de a vedea le permite să detecteze şi obiectele camuflate. „Ceea ce pare o masă haotică verde pentru om sunt frunze uşor de distins pentru pasăre”, a precizat Dan-Eric Nilsson, profesor la Lund University şi autorul principal al studiului. „Nimeni nu ştia asta până la studiul de faţă”.
Pentru păsări, părţile superioare ale frunzelor par mult mai deschise în ultraviolet. Partea de jos a acestora este foarte întunecată. În acest mod, structura tridimensională a frunzişului este evidentă pentru păsări, ceea ce ajută la navigat şi la descoperirea prăzii.
Spre deosebire, oamenii nu percep ultravioletul şi văd frunzişul în verde; culoarea primară unde contrastul este cel mai rău.
Proiectul este primul de acest fel în care cercetătorii au reuşit să imite vederea păsărilor cu un grad ridicat de precizie.
Pentru a crea imaginile, au construit o cameră echipată cu filtre rotative şi alte filtre speciale, ceea ce face posibilă vederea lumii prin ochii altor animale.
Credit: Cynthia Tedore
În acest caz, camera imită cu un grad ridicat de acurateţe sensibilitatea la culori a celor patru tipuri diferite de conuri din retinele păsărilor.
„Am descoperit ceva ce este probabil foarte important pentru păsări şi vom continua să scoatem la iveală modul în care realitatea apare la alte animale”, a afirmat Nilsson. „Putem avea noţiunea că ceea ce vedem este realitatea, dar este o realitate umană. Alte animale trăiesc în alte realităţi, iar acum putem vedea prin ochii lor şi putem afla multe secrete. Realitatea este în ochiul celui ce o vede”, a adăugat cercetătorul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un nou tip de vedere 3D a fost descoperit la călugăriţe
Defectele de vedere din copilărie pot afecta funcţiile creierului
Dacă ai aceste caracteristici, înseamnă că eşti o persoană puternică din punct de vedere mental