Alimentaţia oamenilor provoacă distrugeri ”catastrofale” planetei

19 01. 2019, 17:30

Cheia pentru obţinerea acestui scop este reprezentată de modificarea alimentaţiei la nivel global: înjumătăţirea cantităţii de zahăr şi carne roşie, dublarea cantităţi de legume, fructe şi nuci, scrie Phys.

„Suntem într-o situaţie catastrofală”, afirmă coautorul studiului Tim Lang, profesor din cadrul Universităţii din Londra. În prezent, aproximativ un miliard de persoane suferă de foamete, iar alte două miliarde consumă prea mult din alimentele nesănătoase, fapt ce duce la creşterea obezităţii, a diabetului şi bolilor cardiace.

Alimentaţia nesănătoasă provoacă 11 milioane de morţi premature, anual, conform celui mai recent raport realizat de specialişti ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). De asemenea, sistemul global de producere a hranei este unul dintre cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, cel mai mare declanşator al distrugerii biodiversităţii şi principala cauză a înmulţirii algelor.

Agricultura este cea care a dus la transformarea a aproximativ 50% din solul planetei şi utilizarea a aproximativ 70% din cantitatea de apă dulce existentă la nivel global. „Pentru a putea hrăni aproximativ 10 miliarde de oameni, în 2050, trebuie să adoptăm o dietă mai sănătoasă şi să investim în tehnologii care reduc impactul asupra mediului”, a declarat coautorul studiului Johan Rockstrom, din cadrul Institutului Potsdam.

Conform studiului, omenirea ar trebui să renunţe la mare parte din carnea roşie şi să crească în proporţie de 100% consumul de legume, dar şi de fructe şi nuci.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Care este cea mai sănătoasă dietă? Răspunsul oamenilor de ştiinţă

Dieta carnivora a oamenilor primitivi – un mit?

Ce aliment produce cea mai mare dependenţă. După cercetări intense, oamenii de ştiinţă au aflat răspunsul

Adevărul ştiinţific despre nutriţie şi sănătate: ce ar trebui să ştie toată lumea