Descoperirea îi va ajuta pe specialişti în cercetările pentru descoperirea vieţii pe alte planete, în special pe Marte, unde au fost descoperite lacuri subterane cu apă sărată în stare lichită. Conform Live Science, expediţia condusă de John Priscu, profesor în ecologie polară al Universităţii din Montana, a fost realizată în lacul Mercer – ce se află sub un gheţar.
Datele au arătat că apa din acest lac conţine aproximativ 10.000 de celule bacteriene per mililitru. Priscu afirmă că nivelul ridicat de bacterii din lacul aflat la adâncime reprezintă un indice al faptului că ar putea susţine forme mai evoluate de viaţă, precum animalele microscopice.
„Am observat o mulţime de bacterii, iar lacul are suficientă materie organică pentru a susţine forme mai evoluate de viaţă”, a declarat Priscu. Lacul aflat sub stratul de gheaţă se întinde pe aproximativ 139 de kilometri pătraţi
Conform specialistului, echipa a forat 1,068 de metri în stratul de gheaţă, iar apa din subteran avea o temperatură de aproximativ minus 0,65 de grade Celsius. Priscu speră ca studiile realizate asupra nucleului de gheaţă forat să le ofere mai multe informaţii despre activitatea din vestul Antarcticii din ultimii zeci de mii de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
În Antarctica au fost descoperite singurele fiinţe capabile să supravieţuiască în spaţiu!
Antarctica pierde gheaţă într-un ritm accelerat. ”Acesta este doar vârful aisberbului”
Urmele unui continent străvechi au fost descoperite sub stratul de gheaţă din Antarctica