Zimbrii din Neamţ care înfruntă stratul gros de zăpadă – VIDEO
Aflat într-o acţiune se monitorizare a zimbrilor din Parcul Natural Vanatori Neamţ, Lică Balmoj, unul dintre angajaţii Romsilva, a înregistrat câteva momente cu cei doi zimbri în zăpadă. „Când una dintre femele s-a apropiat prea mult, colegul nostru a întrerupt filmarea”, se arată în postarea de pe Facebook a Romsilva, cate însoţeşte clipul.
Turmele de zimbri în libertate sunt permanent monitorizate de specialiştii Romsilva.
După două secole de dispariţie, zimbrul a fost reintrodus în fauna României, primele exemplare fiind aduse în ţară în 1958. În urmă cu şapte ani, specialiştii Romsilva din cadrul Parcului Natural Vânători Neamţ au eliberat primii zimbri în natură. „În prezent, numărul acestora a crescut la 38 de exemplare, 14 dintre aceştia fiind născuţi în libertate. În ultimii ani, arealul turmelor de zimbri în libertate s-a extins la peste 40.000 de hectare. Tot în Parcul Natural Vânători Neamţ mai sunt 16 exemplare de zimbru în semilibertate şi 7 în captivitate”, mai precizează Romsilva.
În urma unei selecţii riguroase şi a unei perioade de acomodare, în fiecare an sunt eliberate în natură alte exemplare de zimbri.
Parcul Natural Vânători Neamţ, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi natural administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul judeţului Neamţ. Are o suprafaţă de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versantul estic al Munţilor Stânişoarei şi Subcarpaţii Neamţului, acoperind bazinul Ozanei şi al Cracăului.
Potrivit Romsilva, parcul natural, inclus în prestigiosul ”Top 100 de destinaţii sustenabile”, este singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate şi în captivitate.