O nouă cercetare arată că, în adâncurile planetei, au loc fenomene ciudate. Conform FoxNews, acestea provoacă deplasarea Polului Nord dinspre Canada către Siberia.
„Polul magnetic se mişcă atât de rapid încât a forţat specialiştii în geomagnetism să facă o mişcare rară,” scrie jurnalul Nature.
Pe 30 ianuarie, Modelul Magnetic Global, ce guvernează sistemele moderne de navigaţie, urmează să treacă printr-o actualizare urgentă. Specialiştii se aşteptau că modelul actual să fie valid până în 2020, însă polul magnetic a început să se deplaseze atât de rapid, încât actualizarea trebuie făcută.
Anual, geofizicienii din cadrul Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice şi British Geological Survey verifică modul în care variază câmpul magnetic al Pământului. Acest lucru este necesar, deoarece fierul lichid din nucleul Pământului nu se mişcă într-un ritm consistent.
„În 2016, de exemplu, parte a câmpului magnetic s-a accelerat temporar la adâncimi mari sub nordul Americii de Sud şi în estul Oceanului Pacific”, arată Nature. Această modificare a fost înregistrată de sateliţi.
Mişcările polului magnetic nordic au reprezentat punctul central al studiilor încă din 1831. Iniţial, au fost detectate mişcări în Oceanul Arctic produse cu o viteză de 15 kilometri anual, însă, din 1990, această viteză a crescut.
În prezent, acesta se deplasează cu 55 de kilometri, anual. Motivul accelerării mişcării câmpului magnetic este necunoscut.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
ESA a descoperit un al doilea câmp magnetic care înconjoară planeta noastră