Amploarea impactului asteroidului care a omorât dinozaurii
Roca spaţială cu un diametru de 14 kilometri, cunoscută drept asteroidul Chicxulub, a cauzat atât de multă distrugere, încât nu este nicio surpriză că a încheiat era dinozaurilor, ducând la aşa-zisă extincţia în masă Cretacic-Paleogen, scrie Live Science.
„Asteroidul Chicxulub a dus la un tsunami global aşa cum nu a existat în istoria modernă”, a precizat Molly Range, cercetătoarea care a condus acest studiu. „Din câte ştim, suntem primii care am modelat tsunami-ul global, de la impact la capătul propagării undei”, a adăugat aceasta.
Cercetătorii ştiau că asteroidul a lovit apele puţin adânci din Golful Mexicului. Dar pentru a modela impactul, aveau nevoie de un model care să descrie „deformarea la scară largă a crustei terestre care a format craterul, valurile haotice de la explozia iniţială de apă de la locul impacului şi de asemenea a valurilor provocate de apa care a căzut din nou”, a adăugat Range.
”Am aflat că acest tsunami s-a mişcat prin întregul ocean, în fiecare bazin oceanic”, a precizat Range. În Golful Mexicului, apa se mişca şi cu viteza de 143 km/h. În primele 24 de ore, efectele impactului s-a extins în Atlantic, dar şi în Marea Central-Americană, care nu mai există astăzi, dar înainte lega golful de Oceanul Pacific.
În Pacificul de Sud şi în Atlanticul de Nord, valurile au atins şi 14 metri în înălţime. În Pacificul de Nord, au atins 4 metri. După valurile impactului iniţial care aveau 1,5 km, valurile din Golful Mexic au atins şi 100 de metri.
Pentru a avea un termen de comparaţie, cel mai mare val modern a fost înregistrat în Emisfera Sudică, având doar 23,8 metri înălţime, care a lovit aproape de Noua Zeelandă în mai 2018.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
NASA studiază un asteroid care ar putea spulbera Pământul în 2135
Cum ar arăta impactul unui asteroid cu suprafaţa Terrei? Experiment inedit (VIDEO)