Conform Live Science, ciuperca are o vechime de 2.500 de ani, cântăreşte aproximativ 400.000 de kilograme şi se întinde pe aproximativ 74 de kilometri pătraţi. De asemenea, gradul de mutaţii este redus, afirmă coautorul studiului, Johann Bruhn, profesor din cadrul Universităţii din Missouri.
„Credem că această rată redusă de mutaţii este probabil cheia stabilităţii genetice a acestui fungus enorm şi poate chiar şi a longevităţii sale”, a declarat Bruhn. Specialistul a analizat iniţial ciuperca la sfârşitul anului 1980, atunci când realiza un experiment în pădurea din Michigan. Împreună cu echipa sa, Bruhn a analizat fungusul, a cărui mărime şi vârstă au fost subestimate la început.
Rizomorfi ai fungusului analizaţi de cercetători/Credit: James B. Anderson, Johann Bruhn şi Myron Smith
Iniţial, ei credeau că ciuperca are o vechime de 1.500 ani şi aproximativ 100.000 de kilograme, conform studiului publicat în 1992. În acel moment, ciuperca uriaşă a devenit subiect de discuţie pentru marile show-uri americane. Acum, la 30 de ani după primul studiu, cercetătorii au dezvăluit adevărata amploare a fungusului. În ciuda mărimii sale, ciuperca se află în mare parte în subteran. Ciuperca utilizează o parte din energia obţinută din descompunerea unei baze lemnoase pe care se dezvoltă apoi rizomorfii. Aceste rizomorfe se ataşează de rădăcinile arborilor, iar în momentele vulnerabile, precum seceta sau existenţa unei peste, ciuperca atacă şi absoarbe nutrienţii arborelui.
În timpul studiului, specialiştii au crescut ciuperca şi în laborator/Credit: James B. Anderson, Johann Bruhn şi Myron Smith
Vă recomandăm să citiţi şoi următoarele articole:
”Ciupercile bionice” ce generează electricitate au fost create de cercetători
Savanţii au descoperit motivul pentru care ciupercile halucinogene au devenit atât de ”magice”