Binecunoscute pentru abilitatea lor de a merge pe apă, pe pereţi şi chiar de a zbura prin aer, şopârlele gecko au reputaţia de supereroi ai lumii animalelor. Conform Independent, dr. Jasmine Nirody, biofizician din cadrul Universităţii Oxford, s-a decis să analizeze abilităţile acestor reptile.
Mersul pe apă a mai fost observat la alte animale, precum şopârla basilisk ce aleargă pe membrele din spate, pe suprafaţa apei. Micile animale, precum păianjenii, deţin aceeaşi capacitate, ei se bazează pe tensiunea de la suprafaţa apei pentru a-şi menţine corpul deasupra apei.
Aceste aptitudini nu au fost observate, până acum, la creaturi de dimensiune medie. Dr. Ardian Jusufi, din cadrul Universităţii din California, a reuşit, însă, să înregistreze momentul în care o şopâtlă gecko alerga de-a lungul unei zone inundate.
Dr. Nirody şi colegii săi au fost uimiţi că o reptilă cu astfel de dimensiuni are capacitatea de a rămâne la suprafaţa apei. Pentru a analiza fenomenul, cercetătorii au testat mai multe şopârle gecko într-un rezervor de apă. Prin intermediul unei serii de teste şi a unei camere performante, ei au descoperit că şopârla utilizează o serie de tehnici pentru a nu se scufunda.
Tensiunea de la suprafaţa apei s-a dovedit a fi vitală. Adăugarea săpunului în rezervor, ce distruge tensiunea de la suprafaţă, a îngreunat deplasarea reptilelor pe apă. De asemenea, animalele au utilizat o metodă de călcare a apei asemănătoare cu cea a şopârlelor basilisk. Pielea ce respingea apa şi bătăile repetate ale cozii au reprezentat alte metode prin care şopârla s-a menţinut la suprafaţă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost descoperita o noua soparla gecko
Superadeziv pe principiile şopârlei gecko