Descoperire îngrijorătoare: gheaţa din Groenlanda se topeşte într-un ritm accelerat, care iese din grafic comparativ cu secolele trecute
Cercetarea savanţilor americani oferă noi dovezi ale impactului schimbării climatice a topirii arctice şi a creşterii nivelului mării, scrie Phys.
„Topirea calotei glaciare din Groenlanda a atins cote alarmante. Ca rezultat, gheaţa topită adaugă la nivelul mării mai mult decât în oricare altă perioadă din ultimele 3 secole şi jumătate”, a precizat Luke Trusel, glaciolog şi conducătorul studiului. „Iar creşterea topirii a început cam în aceeaşi perioadă cu începerea modificării atmosferei la mijlocul secolului al XIX-lea”, a adăugat acesta.
„Dintr-o perspectivă istorică, rata de topire din prezent iese din grafic, iar studiul oferă dovezi pentru a demonstra acest lucru”, a precizat Sarah Das, glaciolog la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) şi coautor al studiului. „Am găsit o creştere cu 50% în apa topită care se scurge în bazinul oceanic faţă de începutul erei industriale, iar o creştere cu 30% din secolul XX până acum”, a adăugat cercetătoarea.
Studiul a fost realizat prin combinarea rezultatelor de la gheaţa mai multor regiuni cu observaţii ale topirilor culese cu ajutorul sateliţilor şi a modelelor climatice sofisticate. Astfel, savanţii au putut arăta că grosimea straturilor topite anual pe care le-au observat nu a indicat doar câtă gheaţă s-a topit în acele zone, ci şi câtă gheaţă s-a topit în general în Groenlanda.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: