Moliile au propria armură acustică

27 12. 2018, 18:30

O cercetare explică modul în care moliile reuşesc să evite prădătorii chiar dacă nu aud. Conform  Atlas Obscura, mici peri pe care îi au pe aripi le ajută să blocheze transmiterea sunetului înapoi către prădător.

Thomas Neil, din cadrul Universităţii din Bristol, a denumit sistemul ca fiind „un camuflaj acustic”. Pentru a măsura capacităţile perilor de absorbţie a sunetului, Neil şi echipa sa au transmis pulsaţii cu frecvenţe ultrasonice prin intermediul unui difuzor.

Un microfon apropiat de un difuzor a captat ecoul rezultat şi i-au măsurat puterea. Echipa a repetat procesul din sute de unghiuri în cazul a 10 molii ce fac parte din două specii. EI au măsurat modul în care diferite părţi ale corpului insectelor absorb sunetul din diferite unghiuri. Toracele moliei absoarbe 85% din sunet. Echipa a calculat că, fără acesta, insecta ar fi supusă unui risc cu 40% mai mare de a fi mâncată.

Specialiştii susţin că fluturii pe de altă parte pot capta doar 20% din sunet. Conform lui Neil, momentan nu este cunoscută cauza ce le-a făcut pe molii să evolueze astfel.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Moliile au propria armură acustică

Vedeţi detaliul din imagine? Ce se ascunde pe trupul acestei molii. Iluzia optică este perfectă (VIDEO)

Biologii au observat un caz rar în natură: O molie ce bea lacrimile unei păsări – VIDEO

Fluturii şi moliile trăiau şi în urmă cu 200 de milioane de ani, în aceeaşi perioadă cu primii dinozauri