Primatele din Caraibe: ADN-ul străvechi scoate la iveală istoria unei maimuţe misterioase
Studiul a fost publicat pe 12 noiembrie 2018 în Proceedings of the National Academy of Sciences şi a fost realizat de o echipă de experţi de la mai multe organizaţii precum Zoological Society of London, Natural History Museum din Londra, American Museum of Natural History din New York.
A fost scos la iveală că maimuţele au colonizat insuelele Caraibe de mai multe ori. Studiul arată o descoperire incredibilă cu privire la ecologia neobişnuită a insulelor care poate influenţa dramatic evoluţia animală, scrie Science Daily.
Xenothrix, spre deosebire de orice altă maimuţă din lume, se mişca lent şi trăia în copaci, avânt relativ puţini dinţi, iar oasele membrelor semănau cu cele ale unei rozătoare. Înfăţişarea sa neobişnuită a reprezentat o dificultate pentru savanţi pentru studierea speciei. Totuşi, echipa a reuşit să extragă prima mostră genetică de la primata din Caraibe, din oasele excavate dintr-o peşteră jamaicană, furnizând astfel noi informaţii evolutive.
„Recuperarea ADN-ului din oasele animalelor dispărute a devenit ceva obişnuit în ultimii ani. Totuşi, este încă dificil la speciile tropicale, unde temperatura şi umiditatea distrug ADN-ul foarte rapid”, a precizat Ian Barnes, unul dintre autorii studiului.
În urma studiului, savanţii au ajuns la concluzia că strămoşii lui Xenothrix au colonizat Jamaica venind din America de Sud acum 11 milioane de ani. „ADN-ul relevă că maimuţa jamaicană este doar o maimuţă titi cu unele trăsături morfologice neobişnuite şi nu o linie complet diferită de maimuţa din Lumea Nouă. Evoluţia poate acţiona în moduri neaşteptate în mediile insulare, producând elefanţi în miniatură, păsări gigantice şi primate cu trăsături similare leneşilor”, a precizat Ross MacPhee, un alt autor al studiului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
30 de lucruri pe care nu le stiai despre maimute
Omul nu se trage din maimuţă! O nouă descoperire infirmă teoriile acceptate despre evoluţia umană
Separarea omului de maimuţă, punctul culminant de pe AXA EVOLUŢIEI, descoperit de cercetători
Maimuţele pot articula sunete, dar nu pot fi înţelese. Care este problema?