Gaura din stratul de ozon ar putea fi vindecată complet curând
Ultimul raport prezentat de Naţiunile Unite privind starea stratului de ozon arată că acesta s-ar putea reîntoarce le nivelul din 1980, până la jumătatea acestui secol. Conform Science Alert, Protocolul de la Montreal a fost introdus în 1989 şi are ca scop protejarea mediului prin scăderea nivelului de chimicale responsabile cu degradarea stratului de ozon atmosferic.
Moleculele de oxigen reuşesc să absoarbă cu uşurinţă cele mai dăunătoare radiaţii UV care ar fi ajuns la sol. La aproximativ 20-30 de kilometri de sol, stratul de ozon realizează această sarcină. În 1980, cercetătorii au realizat că diferite chimicale utilizate în domeniul industrial, inclusiv cloroflorocarbonii, sunt cei ce provoacă degradarea densităţii stratului de ozon.
În timp de degradarea este observată la nivel global, fluctuaţiile anotimpurilor din Antarctica au dus la apariţia unei „găuri” în stratul de ozon ce pune ecosistemul în pericol. Protocolul de la Montreal este un răspuns la această ameninţare şi după cum afirmă fostul secretar general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, este una dintre cele mai de succes înţelegeri internaţionale.
Ultimul raport privind distrugerea stratului de ozon arată că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie benefică. Concentraţiile de clorură troposferică şi brom troposferic au scăzut faţă de cele din raportul realizat în 2014. De asemenea, şi gaura de deasupra Antarcticii a început să devină mai densă. Pe restul planetei, stratul de ozon a crescut cu 1-3 procente la fiecare 10 ani, din 2000 până în prezent.
Acest lucru sugerează că stratul de ozon din emisfera nordică ar putea ajunge din nou în 2030 la nivelul stabilit în 1980, în timp ce gaura de la Polul Sud s-ar putea estompa în 2060.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Gaura din stratul de ozon al Pământului se vindecă, conform unui studiu UNIC