Descoperire uimitoare cu privire la banalele muşte pe care nici chiar unii oameni nu o au

06 11. 2018, 19:00

Descoperirea permite altor mii de laboratoare din întreaga lume care folosesc muştele care organism model pentru a realiza mai multe studii, analizând cum muştele se schimbă odată cu trecerea timpului. De asemenea, studiu oferă dovezi că vederea muştei este mult mai clară decât se considera anterior, scrie Science Daily.

Într-un proiect interdisciplinar finanţat de Canadian Institute for Advanced Research (CIFAR), cercetătorii de la University of Guelph şi University of Toronto, Mississauga, au combinat cunoaşterea în biologia muştei cu ”machine learning” pentru a elabora un algoritm care analizează filmuleţe în rezoluţie scăzută a muştelor pentru a testa dacă este fizic posibilă crearea unui sistem cu astfel de constrângeri pentru a realiza sarcini dificile.

Muştele au ochi compuşi cu care pot recepta o cantitate limitată de informaţii. Teoria tradiţională era aceea că odată ce o imagine este procesată, va fi capabilă să distingă doar trăsăturile generale. Dar o descoperire recentă scoate la iveală că vederea poate fi mult mai clară, ceea ce ar contribui la viaţa socială a insectelor. Aceasta, alături de descoperirea că structura sistemului vizual seamănă cu Deep Convolutional Network (DCN), a dus la întrebarea: „poate creierul muştei model să identifice indivizi?”

Programul computerizat elaborat de savanţi a putut, după două zile de instruire, să identifice cu o precizie ridicată aceeaşi muscă în a treia zi.

Conform lui Jon Schneider, primul autor al lucrării publicate recent în PLOS ONE, studiul indică „posibilitatea uimitoare că în loc de capacitatea de a recunoaşte cateogriile generale, muştele sunt capabile să identifice indivizi. Astfel că atunci când una aterizează pe alta, este ‘bună, Bob; bună, Alice’”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum funcţionează sistemul nervos central al unei muşte – VIDEO

Cum pot muştele să meargă cu capul în jos pe tavan?

Tratamentul cu larve de muşte vindecă rănile

Oamenii au creier de muscă! O insultă? Nu, un adevăr ştiinţific