Expediţia demarată de specialişti chinezi şi britanici a fost condusă de Zhang Yuanhai din cadrul Institutului de Geologie Karst şi de Andy Eavis, director al Asociaţiei Britanice de Speologie. Conform Science Alert din 4 până în 8 octombrie, cei 19 membri ai echipei au pătruns în interiorul craterului cu ajutorul unei singure frânghii. Odată ajunşi în interior au început să cartografieze locul.
„Acest complex uriaş de peşteri a fost descoperit în cadrul unei expediţii realizate în 2017 de către o echipă din Hong Kong, astfel a primit denumirea de Hong Kong·Haiting Hall”, a declarat Zhang Yuanhai. „Însă de această dată am determinat în mare parte volumul şi importanţa sa geologică prin intermediul scanărilor 3D”, a declarat Yuanhai.
Echipa a descoperit că zona are 100 de metri lăţime şi 200 de metri lungime cu o adâncime maximă de 118 metri. În zona sud-estică, rocile formează un uriaş complex de peşteri. Acestea conţin coridoare, cratere, roci prăbuşite, piloni de piatră şi o structură numită perlă de peşteră.
O zonă a peşterii principale este conectată la un râu subteran. Scanările 3D vor permite geologilor să reconstruiască modul în care craterul s-a format, însă principala ipoteză este că s-ar fi produs în urma colapsului tavanului peşterii subterane ce a fost erodat treptat de apă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: