Noi dovezi ale prieteniei străvechi dintre oameni şi câini în Europa. În spaţiul României, prietenia are cel puţin 9.000 de ani
În lucrarea publicată recent în jurnalul Biology Letters, grupul descrie studiul genetic asupra câinilor care trăiau în Europa şi Orientul Apropiat în perioada Neoliticului, scrie Phys.
Studiile anterioare au arătat că aceste patrupede erau singurele animale domesticite din Europa de la acea vreme atunci când au apărut migratorii din Orientul Apropiat. Acum, cercetătorii au găsit dovezi conform cărora câinii au migrat alături de oameni din Orientul Apropiat în Europa, iar câinii nou-veniţi s-au împerecheat cu cei existenţi.
În cadrul noii cercetări, savanţii au studiat 100 de secvenţe moleculare de ADN mitocondrial obţinute de la rămăşiţele câinilor găsite atât în Orientul Apropiat, cât şi în Europa. Au folosit informaţia genetică pentru a urmări descendenţa câinilor din Paleoliticul Superior până în Era Bronzului.
Se cunoştea că în Orientul Mijlociu şi Apropiat, unii oameni au încetat să mai fie vânători-culegători, trecând la un stil de viaţă sedentar, ceea ce a dus la apariţia agriculturii şi a domesticirii animalelor. Acum aproximativ 9.000 de ani, unii dintre aceşti fermieri din Orientul Apropiat au început să migreze în Europa şi spre estul Asiei, aducând mostre de culturi agricole pe care voiau să le crească în noile locuri. De asemenea, au adus animale domesticite precum oi, capre şi câini.
Cercetătorii au putut urmări calea migraţiei câinilor în părţile de sud-est ale Europei în Neoliticul acestei regiuni (7000 – 3000 î.e.n.). Odată ajunşi, câinii au început să se amestece cu populaţiile locale de câini. Descoperirea sugerează că patrupedele au fost lângă oameni chiar de la începutul agriculturii.
Studiul complet poate fi găsit la acest link.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Detaliul care face prietenia dintre aceşti doi câini o lecţie de viaţă
Pechinzeul, cea mai răspândită rasă de câini din România
Cel mai clonat câine din lume, ”Miraculosul Milly”, are în prezent 49 de copii