Concluzie sumbră a unui studiu: în doar 5 decenii vom rămâne fără multe specii de mamifere

22 10. 2018, 09:00

This browser does not support the video element.

Cea de a şasea extincţie în masă are loc acum, dar spre deosebire de celelalte cinci din istoria vieţii, aceasta nu este cauzată de dezastre naturale, ci de oameni, dispariţiile speciilor având loc mult prea rapid pentru ca evoluţia lor să poată ţine pasul, scrie Phys.

Dacă mamiferele se diversifică cu rapiditatea normală, va fi nevoie de 5-7 milioane de ani să restabilească biodiversitatea la nivelul de dinainte de apariţia oamenilor moderni şi 3-5 milioane de ani pentru a atinge nivelul de biodiversitate din prezent, conform analizei publicată recent în PNAS.

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat o bază de date voluminoasă a mamiferelor, care include nu numai speciile actuale, dar şi sute de specii care existau în trecutul recent şi au dispărut odată cu expansiunea lui Homo sapiens pe întreaga planetă. Această disponibilitate a datelor a permis savanţilor să studieze impactul total al speciei noastre asupra altor mamifere.

„Deşi odată am trăit într-o lume a giganţilor, acum trăim într-o lume care devine din ce în ce mai grea pentru mamiferele sălbatice. Giganţii care au mai rămas, precum rinocerii şi elefanţii, sunt în mare pericol de a dispărea foarte rapid”, a precizat Jens-Christian Svenning de la Universitatea Aarhus.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ne putem afla deja în a şasea extincţie în masă, iar aceasta este cauzată de activitatea umană

A început a 6-a extincţie în masă? Antropocenul, noua era creată de om, ameninţă deja umanitatea şi majoritatea speciilor sălbatice

Cea de-a şasea extincţie în masă. Care sunt primele specii care vor dispărea

Fiinţe fără de care viaţa nu poate exista sau va avea foarte mult de suferit