Un plan ”nebunesc” ar putea ajuta la salvarea Antarcticii şi a întregii planete

27 09. 2018, 18:00

Michael J. Wolovick şi John C. Moore au publicat o lucrare ce detaliază utilizarea geoingineriei pentru încetinirea prăbuşirii calotei glaciare. Conform Tech Times, acest lucru ar putea furniza cercetătorilor mai mult timp pentru demararea unui plan de inversare a efectelor încălzirii globale. 

Încălzirea globală a provocat prăbuşirea rapidă a calotei de gheaţă din Antarctica şi Groenlanda, fapt ce a dus la creşterea nivelului apelor într-un ritm alarmant. Conform NASA, încă din 1993, nivelul mărilor şi oceanelor a început să crească la o cotă de trei milimetri pe an din cauza topirii calotei şi a gheţarilor montani. 

Astfel, Wolovick şi Moore au propus construirea unui unui zid sub calota de gheaţă. Studiul s-a axat pe gheţarul Thwaites din Antarctica, unul dintre cei mai instabili care, în cazul topirii, ar putea contribui semnificativ la creşterea nivelului apelor pe tot globul. 

„Thwaites ar putea declanşa cu uşurinţă un efect în lanţ ce ar duce la topirea calotei glaciare din vestul Antarcticii. În consecinţă, acest lucru ar putea duce la creşterea nivelului apelor cu trei metri”, a declarat Wolovick, din cadrul Universităţii Princeton, New Jersey. 

Cercetătorii au utilizat o simulare 2D a calotei glaciare pentru a explora două idei: una este reprezentată de construirea unui zid subacvatic pentru blocarea apelor mai calde şi a doua este reprezentată de construirea unor coloane artificiale pe podeaua marină.  Echipa a afirmat că o mică intervenţie ar putea avea o rată de succes de 30%, însă structurile mai mari ar putea avea un succes mai crescut al menţinerii calotei la suprafaţă.

De asemenea, ei au mai adăugat că dacă acest plan va funcţiona în cazul gheţarului Thwaites, aceeaşi idee ar putea fi pusă în practică şi în cazul gheţarilor mai mici. Acest proiect ambiţios ar putea preveni prăbuşirea calotei glaciare în următorii 1.000 de ani. Chiar şi aşa, sunt necesare soluţii finale pentru prevenirea creşterii nivelului apelor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Monitorizările din satelit pe mai multe decenii au scos la iveală reducerea alarmantă a calotei glaciare din Antarctica
 
Întinderea totală a calotei glaciare în zona arctică este printre cele mai mici înregistrate vreodată
 
Pierderea masei calotei glaciare este atât de semnificativă încât planeta a ajuns la un punct fără întoarcere
 
O ”pătură” geotermală misterioasă de sub Antarctica încălzeşte calota glaciară