Mail Online notează că diferite părţi ale coloanei vertebrale au evoluat separat, la toate mamiferele, inclusiv oameni, pentru a se putea ramifica într-o mulţime de forme pe care le putem observa şi în prezent.
„În prezent, înţelegem mult mai bine modul în care coloana vertebrală a evoluat. Se pare că schimbările au legătură cu schimbările produse la nivelul umerilor” a declarat paleoantropologul Ken Angielczyk, din cadrul Muzeului Field din Chicago.
Coloana mamiferelor este alcătuită diferite vertebre. De exemplu, oasele de la nivelul gâtului sunt mai flexibile, în timp ce oasele de la nivelul şoldurilor sunt mai dense. Însă coloana vertebrală a reptilelor este mult mai uniformă, deoarece oasele din diferite regiuni sunt similare. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat vertebrele şoarecilor, aligatorilor, şopârlelor, amfibienelor şi fosilelor de mamifere ce au trăit în urmă cu 300 şi 190 milioane de ani.
Ei au descoperit că în urmă cu 270 milioane de ani, mamiferele au dezvoltat umeri mai flexibili. În aceeaşi perioadă, vertebrele superioare ale animalelor s-au modificat, fiind creată astfel coloana vertebrală din prezent. Atât umerii, cât şi coloana vertebrală joacă un rol important în locomoţie şi probabil a modificat modul în care strămoşii omului mergeau.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: