NASA a înregistrat imagini excepţionale cu un tip rar de nori
This browser does not support the video element.
Acest tip de nori sunt atât frumoşi, cât şi utili, deoarece îi ajută pe cercetători să înţeleagă turbulenţele din atmosferă. Science Alert aminteşte că, pe 8 iulie 2018, un balon meteorologic gigant a fost lansat din Esrange pentru a studia acest tip de nori.
Timp de cinci zile, balonul a plutit la 80 de kilometri deasupra Pământului, în regiunea arctică din Nunavut, Canada. Misiunea denumită PMC Turbo a utilizat şapte sisteme de imagistică şi instrumentul LIDAR de detectare şi măsurare a luminii. Acesta a înregistrat 6 milioane de iamgini.
„Din câte am observat până în prezent, ne aşteptâm să avem un set de date spectaculos din cadrul misiunii. Camerele noastre au reuşit să înregistreze fenomene interesante şi sperăm să avem noi detalii ale acestei dinamici complexe”, a declarat Dave Fritts, principalul specialist al misiunii din cadrul Global Atmospheric Technologies and Sciences.
Acest tip de nori se formează când cristalele de gheaţă se formează pe micile rămăşiţe ale meteorilor din atmosfera superioară. În afară de originile lor străine şi a frumuseţii lor, aceşti nori sunt afectaţi de undele gravitaţionale atmosferice. Astfel de unde joacă un rol important în transferarea energiei din troposfera inferioară în mezosfera superioară.
Undele gravitaţionale sunt generate în troposferă de către un anumit tip de fenomene meteorologice sau de curenţii de aer din zonele montane. Deşi ştim cum se formează şi se modifică, până în prezent nu existau imagini detaliate cu aceştia. „La aceste altitudini poţi vedea undele gravitaţionale cum se sparg, precum valurile mării pe plajă”, a declarat Fritts.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: