Natura ne ajută din nou! Savanţii au folosit salivă de urs pentru a testa antibioticele
Metoda dezvoltată de o echipă de cercetători de la Universitatea Rutgers implică plasarea bacteriilor din gura animalului – sau din alte surse cu populaţii complexe de microbi cu proprietăţi antibiotice potenţiale – într-o picătură de salivă pentru a vedea dacă atacă sau inhibă dezvoltarea bacteriilor dăunătoare precum Staphylococcus aureus, conform studiului publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cercetarea vine în contextul în care microbii din animalele sălbatice şi din alte surse exotice sunt o zonă neexplorată în studiul antibioticelor. Microbiomul animalelor sălbatice le ajută să se protejeze de microorganismele dăunătoare din mediul înconjurător, iar noua tehnologie exploatează această capacitate a animalelor sălbatice, scrie Science Daily.
„Ursul a fost ales în principal pentru că se găseşte departe de om, unde se presupune că microbii nu sunt afectaţi de activitatea antropică”, a precizat Konstantin Severinov, autorul acestui studiu.
Pentru studiu, un urs a fost prins şi apoi eliberat. Savanţii au prelevat salivă din gura ursului, găsind o picătură fără Staphylococcus aureus. Bacteria care a omorât microbul produce şi un antibiotic cunoscut, anume amicoumacin.
Studiul este important întrucât Staphylococcus aureus este rezistent la mai multe antibiotice, putând cauza pneumonie şi septicemie.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O bacterie care mănâncă ţesutul uman ameninţă oamenii care merg la plajă
Cum se poate lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice