Mecanismul acesta a fost descoperit în specia Pachyrrhynchus congestus pavonius din Filipine, o gărgăriţă care are culori de curcubeu, scrie Science Daily.
Cercetătorii au descoperit că pentru a produce spectrul de culori, gărgăriţa foloseşte un mecanism care este găsit doar în sepii, calamari şi caracatiţe, vietăţi cunoscute pentru capacitatea de a se camufla schimbându-şi culorile. Studiul a fost publicat recent în jurnalul Small.
Petele gărgăriţei sunt aranjate în inele concentrice cu diferite culori, de la albastru în centru la roşu în exterior, la fel ca un curcubeu.
„Miza principală a studiului a fost de a găsi modul în care gărgăriţa creează aceste structuri, pentru că tehnologia noastră nu a fost capabilă de acest lucru. Abilitatea de a le produce – fiind capabile să-şi păstreze nuanţa indiferent de unghiul din care sunt privite, vor avea aplicaţii în orice industrie care are de-a face cu producerea culorilor”, a precizat Vinodkumar Saranathan, autorul principal al studiului.
Savanţii au aflat că aceste culori ale gărgăriţelor sunt determinate de doi factori: dimensiunea structurii cristalelor şi volumul chitinei (ingredientul principal al exoscheletului insectei). Structurile mai mari au cristale mai mari care folosesc un volum mai mare de chitină pentru a reflecta lumina roşie, iar structurile mai mici vor folosi un volum de chitină mai mic care va reflecta lumina albastră. Capacitatea de a controla atât dimensiunea, cât şi volumul pentru a obţine anumite culori, nu a fost până acum observată la insecte, iar având în vedere complexitatea, este chiar remarcabilă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
10 lucruri surprinzătoare despre culori
Una dintre multele ciudăţenii ale omului: motivul pentru care nu toţi vedem aceleaşi culori