Aşadar, echipa de 40 de savanţi de 17 naţionalităţi diferite, inclusiv Alan Jamieson şi Thomas Linley, de la Newcastle University, au scos la iveală în Groapa Atacama din Oceanul Pacific o bogăţie de informaţii despre viaţă din una dintre cele mai adânci locuri de pe Terra, scrie Science Daily.
Printre aceste informaţii se află şi cei trei peşti denumiţi temporar peştii-melc roz, albastru, respectiv verde, găsiţi la adâncimi de circa 7.500 de metri.
Peştii fac parte din familia Liparidae şi nu se potrivesc stereotipului înfăţişării peştilor de adâncime. În loc de dinţi gigantici şi aspect parcă desprins din filmele horror, aceşti peşti sunt mici, translucizi şi fără solzi.
„Ceva le permite acestor peşti să se adapteze la viaţa în adâncime. Dincolo de accesul prădătorilor şi altor peşti, aceştia pot trăi liber, fără prea multe griji”, a precizat Thomas Linley. „Aşa cum am observat, există multe prăzi nevertebrate, iar peştele-melc este prădătorul de top; par foarte activi şi bine hrăniţi”, a adăugat cercetătorul.
„Structura lor gelatinoasă le permite traiul în condiţii de presiune extremă şi cele mai dure structuri în corpurile lor sunt urechea internă care le permite echilibrul şi dinţii. Fără presiunea aceasta şi temperaturile reci sunt extrem de fragili şi se topesc rapid atunci când sunt aduşi la suprafaţă”, a mai menţionat Linley.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Acest peşte TRANSPARENT îşi capătă culoarea doar la maturitate. FOTO+VIDEO
Peştii-dragon, creaturile bizare ale mării care sunt prădători feroce – VIDEO
Au mai rămas doar 13% din oceanele planetei neatinse de oameni