Home » Natură » A fost creată cea mai complexă şi precisă hartă a Antarcticii

A fost creată cea mai complexă şi precisă hartă a Antarcticii

Publicat: 16.09.2018
O echipă de cercetători a publicat cea mai detaliată şi precisă hartă a regiunii din Antarctica creată cu ajutorul imaginilor din satelit cu rezoluţie înaltă.

Denumită „Reference Elevation Model of Antarctica” sau REMA, harta are o elevaţie de 8 metri şi prezintă toate structurile de pe aproape tot continentul. Conform Tech Times, REMA a fost realizat de specialiştii din cadrul Universităţii din Minnesota şi Universităţii de Stat din Ohio. 

„Până acum aveam o hartă mai precisă a lui Marte decât cea a Antarcticii”, a declarat Ian Howal, profesor din cadrul Universităţii din Ohio. ”Acum este cel mai bine cartografiat continent de pe Pământ”, a adăugat el. 

Antarctica este unul dintre cele mai aride şi izolate locuri de pe Terra. Anterior, cea mai precisă hartă a continentului oferea o elevaţie de aproape un kilometru. În prezent, cercetătorii cunosc înălţimea fiecărui munte şi a fiecărei structuri de gheaţă de la Polul Sud. 

Credit: Universitatea din Minnesota

Noua hartă a fost realizată din imagini realizate de sateliţii ce orbitează regiunea polară. Din 2009 până în 2017, sateliţii şi echipa au colectat imaginile pentru acest proiect. Echipa din cadrul Universităţii din Ohio a realizat un software ce a procesat imaginile din satelit, în timp ce specialiştii Universităţii din Minnesota au alcătuit harta prin intermediul supercomputerului Blue Waters. 

„Acesta este doar primul pas. Nu am crezut niciodată că vom putea procesa un volum atât de mare de date cu o precizie atât de mare”, a declarat Morin. Cu ajutorul hărţii REMA, cercetătorii vor putea monitoriza modificările nivelului gheţii provocată de schimbările climatice. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase