Cercetătorii au studiat Pycnandra acuminata, un arbore ce creşte pe insula din Noua Caledonie. Conform BBC, specialiştii consideră că arborele utilizează nichelul pentru a se apăra de insecte. Răşina arborelui are de obicei culoarea albastră-verzuie deoarece conţine în proporţie de 25% acest metal toxic.
„Pycnandra acuminata este un arbore ce ajunge la 20 de metri înălţime ce se regăseşte în pădurile tropicale din Noua Caledonie”, a declarat dr. Antony van der Ent, cercetător din cadrul Universităţii din Queensland. Afinitatea neobişnuită a arborelui pentru nichel a fost observată iniţial în 1970, de atunci cercetările privind astfel de plante, denumite hiperacumulatoare, s-au înmulţit.
Pycnandra şi alte plante de acest tip au fost analizate cu ajutorul sincrotonului DESY din Hamburg, prin intermediul tehnicilor cu raze X. „Cu ajutorul unui microscop poţi observa structurile, dar nu îţi poţi da seama exact ce sunt. Însă la sincroton lumina este foarte puternică, iar detectorul este extrem de rapid, ceea ce înseamnă că poate fi analizată înainte ca proba să se degradeze”, a declarat dr. Kathryn Spiers.
În prezent, cercetătorii încă încearcă să descopere de ce au evoluat plantele astfel, însă probabil activitatea umană nu a fost una dintre cauze. Specialiştii speră ca plantele hiperacumulatoare să poată fi utilizate pentru curăţarea solurilor în care se află materiale toxice provenite din activităţile umane.
Vă recomandăm să citiţi şoi următoarele articole: