Home » Natură » Albirea coralilor din Marea Barieră de Corali este mai gravă decât s-a crezut până acum

Albirea coralilor din Marea Barieră de Corali este mai gravă decât s-a crezut până acum

Albirea coralilor din Marea Barieră de Corali este mai gravă decât s-a crezut până acum
Publicat: 07.09.2018
Un nou studiu demonstrează că albirea în masă a coralilor din Marea Barieră de Corali nu se rezumă la adâncimile mici, ci are şi un impact asupra coralilor aflaţi la adâncimi mai mari. Deşi se crede că aceştia sunt feriţi de anomaliile termale, echipa condusă de cercetători de la California Academy of Sciences descrie limitările acestui rol şi susţine că şi coralii de la adâncimi mari sunt ameninţaţi de evenimente de albire în masă.

Publicat recent în jurnalul Nature Communications, studiul se concentrează pe evenimentul de albire în masă din 2016 care a cauzat moartea a 30% din coralii Marii Bariere aflaţi la adâncimi reduse. Cercetarea detaliază modul în care impactul acestei albiri a scăzut în adâncime, dar tot a rămas substanţial, scrie Science Daily.

„În timpul evenimentului de albire, urcarea apei reci a dus în primă fază la condiţii cu temperatură mai mică a recifelor din adâncime”, a precizat coautorul studiului Pim Bongaerts, de la California Academy of Sciences. „Totuşi, atunci când această ridicare a încetat la sfârşitul verii, temperaturile s-au ridicat la niveluri record, chiar şi în adâncime”, adaugă cercetătorul.

S-au găsit corali albiţi şi la adâncimi mari de 40 de metri. „A fost un şoc să vedem impactul asupra acestor recife, deoarece speram ca adâncimea să ofere protecţie de la evenimentul devastator”, a relatat Pedro Frade, autorul principal al studiului.

Folosind submersibile operate de la distanţă, echipa a instalat senzori până la 100 de metri adâncime pentru a vedea cum variază condiţiile de temperatură la diferite adâncimi.

Apoi, o echipă de scafandri au efectuat studii în timpul maximului albirii asupra mai multor regiuni din nordul Marii Bariere de Corali. Au notat că, în general, albirea majoră şi mortalitatea a afectat aproape un sfert din coralii de la adâncimi mari, confirmând în acelaşi timp studiile anterioare care arătau impactul albirii asupra coralilor de la suprafaţă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Marea Barieră de Corali a suferit ”un colaps ecologic fără precedent”. Nu va mai arăta niciodată ca înainte

Veşti bune cu privire la Marea Barieră de Corali: reciful se poate regenera

Un film antisolar ar putea salva Marea Barieră de Corali

Australia investeşte jumătate de milion de dolari pentru salvarea Marii Bariere de Corali

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase