Încă un element care poate duce la topirea accelerată a gheţii arctice a fost descoperit
Această căldură „arhivată”, în prezent prinsă sub suprafaţă, are potenţialul de a topi stratul de gheaţă dacă ajunge la suprafaţă, relatează Phys.
Studiul a apărut pe 29 august în ultimul număr al revistei Science Advances.
„Am observat o încălzire accentuată într-unul dintre bazinele principale ale interiorului Oceanului Arctic, anume Bazinul Canadian”, a precizat Mary-Louise Timmermans, autoarea principală a studiului şi profesoară de geologie şi geofizică la Universitatea Yale.
Partea superioară a oceanului din Bazinul Canadian a trecut printr-o dublare a cantităţii de căldură în ultimii 30 de ani. Sursa acesteia se găseşte la câteva sute de kilometri în sud, unde gheaţa redusă (sau inexistentă) a lăsat suprafaţa oceanului expusă la soarele verii. Mari mult, curenţii şi vânturile arctice duc apa mai caldă în nord, sub apele de suprafaţă.
„Acest lucru înseamnă că efectele pierderii gheţii nu sunt limitate doar la regiunile fără gheaţă, ci şi duc la creşterea acumulării căldurii în interiorul Oceanului Arctic, putând avea efecte climatice mult dincolo de sezonul verii. În prezent, căldura este prinsă sub stratul de suprafaţă. Dacă se va amesteca cu acesta, există suficientă căldură pentru a topi în întregime gheaţa care acoperă această regiune pe aproape tot parcursul anului”, a adăugat Timmermans.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Pe fundul Oceanului Arctic au avut loc erupţii puternice de metan. Efectele pot fi devastatoare
Descoperire alarmantă a cercetătorilor: Oceanul Arctic ar putea rămâne fără gheaţă până în 2040