Caz rar de parazitism fosilizat: O viespe a depus ouă în interiorul unei pupe
Studiul publicat în jurnalul ştiinţific Nature prezintă patru noi specii de viespe ce au fost descoperite în interiorul fosilei unei pupe ce provine din perioada Paleogenului. Conform Fox News viespea îşi depunea ouăle în pupă şi în timp ce viespile creşteau consumau musca.
Una dintre viepi a fost denumită Xenomorphia resurrecta după parazitul Xenomorph din seria de filme „Alien”. Celelalte specii au fost denumite Xenomorphia handschini, Coptera anka şi Palaeortona quercyensis.
„Aproximativ 50% din toate speciile de animale sunt considerate paraziţi. Însă fosilele ce prezintă interacţiunea paraziţilor cu gazda sunt extrem de rare”, au declarat autorii studiului.
Studiul condus de către Thomas van de Kamp sugerează că „dovezile parazitizmului în fosile este, în mor normal rar”. Un exemplu anterior al parazitizmului fosilizat a fost regăsit în interiorul gazdei sale conservate din regiunea Quercy, Franţa şi are aproximativ 34-40 milioane de ani vechime. Descoperirea recentă a fost datată ca având o vechime de 63-23 milioane de ani.
Descoperirea a fost realizată prin intermediul analizelor cu raze-X şi utilizării unor modele 3D pentru reconstruirea pupei.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: